mänskligt papillomvirus

human papillomvirusmolekyl

Papillomavirusinfektion (humant papillomvirus, papillomvirus) är en onkogen sjukdom som visar sig i form av papillära formationer (vårtor, vårtor) på mänsklig hud eller i underlivet. Både män och kvinnor är nästan lika mottagliga för viruset.

Det är värt att notera att en infektion av denna typ kan indikera bildandet av en malign tumör. Idag är mer än 100 arter av detta virus kända inom medicinen. Ett 30-tal av dem påverkar endast de kvinnliga könsorganen.

Världshälsoorganisationen studerade HPV - det mänskliga papillomviruset kallas så kort och fick reda på att mer än 60% av jordens människor är infekterade med det. Dessutom är vissa av dem bara bärare, medan det i andra visar sig i form av papillomatos i huden, slemhinnor, men i vissa fall orsakar det humana papillomviruset celldegeneration och cancer.

Etiologi

Cirka 60 % av världens befolkning är potentiella bärare av humant papillomvirusinfektion. I de flesta fall överförs viruset från en sjuk person till en frisk person. Dessutom är de provocerande faktorerna följande:

 • början av sexuell aktivitet i tidig ålder;
 • oskyddat sex, frekvent byte av sexpartner;
 • kronisk inflammation i underlivet, infektionssjukdomar i det genitourinära systemet;
 • frekventa aborter;
 • svag immunitet;
 • alkoholmissbruk;
 • bristande efterlevnad av reglerna för personlig hygien.

Som medicinsk praxis visar är kvinnor i den största riskgruppen. Sannolikheten att "få" en sådan sjukdom är ganska hög hos personer i åldersgruppen 20-45 år. Det vill säga de som leder ett aktivt sexliv.

Allmänna symtom

Symtom på denna typ av infektion beror på exakt vad som var den provocerande faktorn. Sjukdomen har inte en enda klinisk bild. Följande symtom kan dock särskiljas:

 • bildandet av vårtor;
 • irritation av huden i underlivet;
 • obehag under samlag;
 • rodnad och partiell klåda.

Samtidigt är det värt att notera att symtom i form av hudirritation och klåda kan tyda på en annan sjukdom. Därför är självmedicinering inte värt det i alla fall. Med sådana symtom är det bättre att omedelbart konsultera en hudläkare.

Vårtor förekommer oftast på följande platser:

 • på huden på handflatorna, sulor;
 • i underlivet;
 • i munhålan.

I allvarligare fall kan denna typ av infektion utvecklas i livmoderhalsen, urinblåsan och slidan. Det enda sättet att bli av med vårtor är genom operation. Humant papillomvirusinfektion hos kvinnor kan leda till livmoderhalscancer. När det gäller män observeras den onkogena faktorn mycket mindre ofta.

Det är också värt att notera att i de första stadierna av utvecklingen ger en sjukdom av denna typ av symtom praktiskt taget inte. Detta är vad som ofta leder till en onkogen riskfaktor för infektion.

Patogenes

Infektion med viruset är endast möjlig om en frisk person har mikrotrauma i könsorganen. I det här fallet kommer papillomviruset in i en frisk persons kropp och börjar utvecklas.

Inkubationstiden för en onkogen typ av virus kan vara från flera månader till flera år utan att visa några symtom. Med andra ord kan en redan smittad person vara en bärare och inte vara medveten om det.

HPV hos kvinnor

Som redan nämnts är kvinnor i åldern 20-45 mest mottagliga för viruset. Men här är det värt att notera det faktum att i den huvudsakliga riskgruppen är de som ofta byter sexpartner och har oskyddat sex.

Denna typ av infektion hos kvinnor är indelad i följande grupper:

 • hög onkogenicitet;
 • låg onkogenicitet;
 • icke-onkogen typ.

Det farligaste för kvinnors hälsa är en infektion av en hög typ av onkogenicitet. Nästan alltid leder det till cancer - en elakartad tumör, livmoderhalscancer. Risken för en sådan utveckling av patologi är 90%. Situationen förvärras av det faktum att sjukdomen i de tidiga utvecklingsstadierna inte visar symtom. Ibland kan små vårtor dyka upp på handflatorna och fotsulorna.

Med en typ av infektion med hög onkogenicitet bildas vårtor. Dessa är formationer som liknar vårtor, men med taggiga kanter. Sådana formationer kan uppträda i slidan, anus, i perineum. Ibland kan vårtor ta formen av bubblor med vätska, som så småningom spricker och avger en obehaglig lukt.

En hög typ av HPV-infektion kan också orsaka cancer i slidan och vulva. I mer sällsynta kliniska fall är cancer i nasofarynx möjlig. Det bör noteras att det är nästan omöjligt att helt bota en hög form av HPV-onkogenicitet.

papillomvirus hos män

Papillomavirusinfektion hos män kan uppstå utan några symtom. Det är värt att notera att i den huvudsakliga riskgruppen har män som ofta byter sexpartner oskyddat sex.

Patologiska formationer är lokaliserade på sådana platser:

 • på huvudet och skaftet av penis;
 • på huden på pungen;
 • i perineum;
 • på slemhinnan.

Sådana formationer kan grupperas. Som regel orsakar de inte klåda och andra obehagliga känslor. Mycket sällan kan de åtföljas av klåda eller sveda endast under samlag.

Ett virus av denna typ hos män kan ta formen av hög onkogenicitet. Detta leder till cancer i könsorganen. Men om du påbörjar behandlingen i tid minimeras risken för onkogena sjukdomar. Vårtor som orsakas av HPV-viruset avlägsnas kirurgiskt eller med speciella kemiska lösningar. Längs vägen ordineras antivirala läkemedel. Därför, i de tidiga stadierna av utvecklingen av denna typ av sjukdom hos män, kan den elimineras helt.

humant papillomvirus hos kvinnor och män

Diagnostik

Diagnos av HPV-infektion består av flera steg. Inledningsvis utförs en undersökning av en läkare och förtydligande av anamnesen. Om sjukdomen misstänks hos kvinnor, bör den primära undersökningen utföras av en gynekolog. Därefter kan följande tester ordineras:

 • vaginal skrapning;
 • biopsi av den vaginala vävnaden;
 • PCR-analys.

Det senare gör det möjligt att inte bara fastställa diagnosen korrekt, utan också att bestämma orsaken till utvecklingen av den patologiska processen, dess form av utveckling. Om det finns risk för att utveckla en onkologisk sjukdom, ordineras dessutom ett allmänt och biokemiskt blodprov, instrumentella forskningsmetoder.

Kolposkopi är obligatoriskt om man misstänker HPV-infektion. Detta är en undersökning av livmoderhalsen, för att identifiera djupa patologiska förändringar.

När det gäller män har diagnosen ungefär samma bild. Efter undersökning av urolog eller kirurg ges en remiss för provtagning.

Endast enligt resultaten av diagnosen kan en kompetent läkare ordinera rätt behandlingsförlopp. Ju tidigare sjukdomen diagnostiseras, desto lägre är risken för komplikationer.

Behandling

För närvarande finns det ingen medicin inom medicin som målmedvetet kan förstöra HPV-viruset. Därför är behandlingen komplex. Inte bara formen av sjukdomen beaktas, utan också orsaken till dess förekomst. Det är också värt att notera att en person som har varit sjuk eller är sjuk i HPV-viruset bör undersökas regelbundet av den behandlande läkaren. Det är möjligt att bota papillomviruset helt endast i de tidiga stadierna. Hur som helst är risken att utveckla cancer eller bildandet av en elakartad tumör alltid där. Att undvika viruset är lättare än att bli av med det.

Behandling av papillomvirusinfektion kan villkorligt delas in i följande steg:

 • avlägsnande av vårtor eller vårtor;
 • läkemedelsbehandling för att förhindra nya formationer;
 • terapi som syftar till att stärka immunförsvaret.

Det bör beaktas att ett sådant behandlingsprogram endast är tillämpligt om det inte finns någon risk för att utveckla en elakartad tumör eller sexuellt överförbara infektioner. Om det senare bekräftas innehåller behandlingsprogrammet läkemedel för att eliminera den underliggande sjukdomen. Antivirala läkemedel används i alla fall. I de flesta fall ordineras bredspektrumläkemedel. Användningen av sådana läkemedel utesluter dock inte att sjukdomen återkommer.

Det är mycket svårare att bota HPV-viruset om det har blivit kroniskt och har en hög onkogen faktor. I det här fallet ordineras ytterligare tester och kemoterapi används.

Behandling av humant papillomvirus är endast möjlig av en kompetent specialist. Självmedicinering är oacceptabelt här, eftersom HPV-viruset erkänns som onkogent. Därför är det i de flesta fall ganska svårt att bota det. Även kirurgiskt avlägsnande av genitala vårtor eller vårtor utesluter inte deras återbildning.

Hur man behandlar papillomviruset korrekt, kan bara en specialist säga. Användningen av folkmedicin för att bota HPV är inte tillräckligt. Därför, om symtom på sjukdomen upptäcks, bör du omedelbart söka kompetent medicinsk hjälp.

Förebyggande

En av de mest effektiva förebyggande åtgärderna är vaccination mot viruset. Detta gör det möjligt att förhindra utvecklingen i kroppen av inte bara HPV-infektion utan även livmoderhalscancer. Dessutom bör följande regler följas:

 • endast skyddat sex;
 • stärka immunförsvaret;
 • regelbunden undersökning av en gynekolog eller urolog;
 • personlig hygien.

Du måste noggrant övervaka din hälsa, missbruka inte alkohol, rökning. När det gäller intimt liv, om möjligt, bör frekvent byte av sexpartners uteslutas. Med symtom bör du omedelbart konsultera en läkare och inte självmedicinera.