Huvudtyperna av analyser för papillom, funktioner i deras samling

Papillomavirus eller HPV är en mikroorganism som har dussintals underarter. Beroende på vilken stam av viruset en person har, sker vissa förändringar på huden, slemhinnor och inre organ.

HPV relaterade till onkogena underarter är särskilt farliga, det vill säga de ökar risken för att utveckla maligna sjukdomar. En analys för papillom, gjord i tid, hjälper till att fastställa stammen av papillomvirus och får följaktligen antiviral behandling, vilket också är cancerförebyggande.

Orsaker till HPV

Humant papillomvirus är ett av de mest utbredda virusen i världen.

Man tror att en eller flera stammar av denna mikroorganism kan hittas i nästan 90% av befolkningen. En sådan utbredd spridning av HPV beror på den lätta överföringen.

Viruset överförs bara från person till person, men på flera sätt. Det mest grundläggande är sexuellt, och det kan vara antingen traditionell sexuell kontakt eller oral eller anal. HPV kan passera från mamman under förlossningen till barnet, och ofta efter ett tag upptäcks papillom i barnets mun och svalg.

Ofta överförs papillomvirus genom kontakt, det vill säga genom skadad hud eller när man använder vissa personliga föremål av olika personer. Mikroorganismen behåller sin livskraft perfekt i en fuktig och varm miljö, så det är lätt att bli dess ägare efter att ha besökt ett bad eller en pool.

Vissa egenskaper hos sexuell aktivitet ökar risken för infektion. Detta är dess tidiga debut, frekvent byte av partner, sexuellt överförbara sjukdomar, aborter hos kvinnor. I de flesta fall är kvinnor infekterade sexuellt med HPV, vilket läkare associerar med de anatomiska egenskaperna hos strukturerna i deras könsorgan.

Papillomaviruset uppträder inte alltid omedelbart, i de flesta fall går flera månader och år innan dess yttre manifestation på huden och slemhinnorna.

Flera provocerande faktorer är skyldiga till aktiveringen av patogenen, deras grupp inkluderar:

 • Uttalad försvagning av immunförsvaret. Detta observeras efter allvarliga infektionssjukdomar, efter långvarig behandling med antibiotika, med frekventa luftvägsbesvär.
 • Den negativa effekten av långvarig och frekvent psyko-emotionell stress.
 • Förekomsten av kroniska sjukdomar i könsorganen, urinorganen, matsmältningskanalen.
 • Avitaminos.
 • Dåliga vanor - långvarig rökning, alkoholmissbruk.

Aktivering av viruset leder till att det ackumuleras i stora mängder i ett visst område av kroppen eller på slemhinnorna och förändrar strukturen och funktionen hos cellerna som finns här. Resultatet av denna process är utseendet av vårtor och papillom.

Särskilt farliga är könsvårtor som visas på de yttre könsorganen och hos kvinnor inne i slidan. Utväxter på huden kan vara både enstaka och multipla, ofta är de skadade, vilket ökar risken för degenerering av normala celler till atypiska.

Hur och varför görs en analys för humant papillomvirus?

humana papillomvirusmolekyler

När papillom uppträder på människokroppen kan en hudläkare definitivt säga att det finns ett virus i denna patients kropp.

Men för att behandlingen ska bli så effektiv som möjligt krävs laboratoriediagnostik för att bestämma typen av virus och dess mängd i kroppen.

Det är absolut nödvändigt att fastställa HPV-stammen om papillomatösa utväxter detekteras:

 • På de yttre könsorganen, hos kvinnor i slidan och hos män på penis och urinrör.
 • I området svalg och mun.
 • runt anus.

Analys i detta fall låter dig fastställa om viruset tillhör en onkogen eller icke-onkogen grupp.

Detta gör att läkaren kan förutsäga resultatet av sjukdomen och ordinera behandling som förhindrar sannolikheten för att utveckla en malign lesion. En analys för humant papillomvirus är nödvändig, och om precancerösa tillstånd upptäcks är det dysplasi eller leukoplaki i livmoderhalsen hos kvinnor.

En analys för papillomvirus rekommenderas för varje kvinna efter 30 år. Helst bör det tas om en gång vart tredje till femte år. En sådan inställning till ens hälsa kommer att tillåta en att identifiera utvecklingen av atypiska celler i de tidiga stadierna av deras utseende.

För att bestämma HPV i människokroppen har olika diagnostiska metoder utvecklats. Patienten tar blod för analys, skrapning och utstryk på kvinnor från livmoderhalskanalen och livmoderhalsen. Hos män behövs celler från slemhinnan i urinröret, hemligheten av prostata för analys.

Innan du tar analysen rekommenderas det att följa flera regler. Manliga patienter ska inte kissa på en och en halv timme. En kvinna under föregående kvällshygien bör inte duscha och använda bakteriedödande rengöringsmedel.

Vid behov görs en biopsi om HPV misstänks. Det vill säga en liten bit vävnad tas från området för celltransformation.

Diagnostiska metoder

Moderna vårdcentraler har flera metoder för att upptäcka HPV i människokroppen. De vanligaste är följande:

 • PCR - polymeraskedjereaktion. Denna metod är baserad på detektering av humant papillomvirus-DNA, vilket gör det möjligt att hitta denna mikroorganism med nästan högsta sannolikhet. Studien kräver biologiska vätskor – blod, saliv, urin, fostervatten eller skrapning från slemhinnan i livmoderhalsen eller urinröret. DNA-diagnostik hjälper också till att fastställa typen av mikroorganism och dess kvantitativa förhållande vid provtagningstillfället.
 • Digin-testet är en modern, mycket känslig analys som låter dig tilldela ett virus till en av hundra stammar och bestämma dess onkogenicitet. För att analysera för papillom krävs en skrapning från slidan eller urinröret. Tolkningen av de erhållna resultaten utförs av en läkare. Digin-testet låter dig upptäcka koncentrationen av viruset, vilket indikerar en hög risk för degenerering av förändrade celler till cancerceller. Därför är denna studie nödvändig för att ordinera den mest effektiva förebyggande behandlingen.

Vid positiva testresultat eller vid tveksamma resultat ordineras en andra diagnos. Det låter dig utvärdera resultatet av behandlingen och exakt avgöra om en person är infekterad med HPV.

Men även med negativa resultat bör varje person, om möjligt, undersökas regelbundet, eftersom det är möjligt att bli infekterad med viruset när som helst.

Funktioner i undersökningen hos kvinnor

kontakta en läkare för ett humant papillomvirus

Diagnos av papillomvirus hos kvinnor har sina egna egenskaper. Den mest informativa är en kvalitativt tagen skrapning från zonen med synliga förändringar och från livmoderhalskanalen.

Materialet erhålls med hjälp av en speciell borste, samtidigt tas ett utstryk för cytologi. I vissa fall kan en universell medicinsk sond användas för provtagning. Materialet bör inte tas under menstruation, eftersom det kommer att visa opålitliga resultat.

Patienter hos en gynekolog som inte har fyllt trettio år tilldelas endast cytologi. Detekteringen av HPV före 30 års ålder är inte informativ - man tror att infektion hos ungdomar fortsätter i hemlighet.

Efter 30 år ordineras cytologi tillsammans med tester för papillomvirus. Vid denna tidpunkt är det viktigt att inte missa ögonblicket som indikerar degenerering av normala celler till cancerceller.

Genotypningens roll?

Genotypning är laboratoriebestämningen av typen av virus. En sådan studie har flera fördelar, dessa är:

 • Samtidig upptäckt av flera virusstammar.
 • Bestämning av graden av HPV-onkogenicitet. Man tror att livmoderhalscancer uppstår om en kvinna har HPV-typerna 16 och 18.
 • Möjligheten att känna igen återinfektion från ihållande (kronisk) infektion under upprepade tester.

Identifiering av onkogena stammar gör det möjligt för läkaren att välja den behandlingsregim som kommer att ge den maximala antivirala effekten på kroppen och ge förebyggande förebyggande av utvecklingen av cancer.

Re-genotypning visar effektiviteten av behandlingen, eftersom återinfektion med samma stam inte är möjlig.

Pris för tester

Kostnaden för att testa för närvaron av humant papillomvirus i kroppen beror på vilken undersökning som är planerad.

Konventionell PCR-diagnostik i de flesta kliniker är billig. Samma metod med bestämning av flera typer av virus och deras kvantitativa närvaro i kroppen är redan dyrare. Den högsta kostnaden för Dijin-testet.